Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Държавите от Вишеградската четворка приеха днес обща декларация с предложения за бъдещото развитие на ЕС.
Декларацията ще бъде представена на специалната среща на върха на съюза в Рим на 25 март.

Това заяви днес на пресконференция във Варшава полският премиер Беата Шидло след среща с колегите си от Словакия, Унгария и Чехия, съобщиха световните агенции и БТА.

В документа се подчертава необходимостта от опазване на единството на ЕС и общия пазар, както и по-голям контрол на страните членки върху процесите на взимане на решения.

Реформата на ЕС трябва да се базира на равенството на интересите на всички страни членки, посочи Шидло, цитирана от Ройтерс.

Ние сме против разделенията в ЕС и никога няма да се съгласим с каквито и да са разделения, защото това е най-прекият път към отслабването на Европа“, добави полският премиер.

Един от 5-те пътя, очертани вчера пред Европарламента от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер – за ЕС на няколко скорости, означава – по неговите думи –  “”коалиция на желаещите”, които искат да вървят напред с бързи стъпки, и други, които ще се присъединят по-късно”.

Външните министри на Германия и Франция бяха сред първите, които приветстваха този вариант с думите, че трябва да намерим по-добър начин да отразим различните амбиции на страните-членки, така че ЕС да отговори по-добре на нуждите на своите граждани.
Жан-Марк Еро и Зигмар Габриел посочиха конкретно сигурността и отбраната като сфера на по-задълбочено сътрудничество, предаде БНР.

“Ние искаме една по-добра Европа, а не “повече Европа” или “по-малко Европа”, изтъкна днес полският премиер.

Шидло бе подкрепена от словашкия си колега Роберт Фицо, който изрази мнение, че подготовката на срещата в италианската столица е в “жалко” състояние, и пожела тържествената среща по случай 60-годишнината от Римските договори да приеме “ясен текст, със съгласието на всички“, предаде Франс прес.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка съобщи, цитиран от ТАСС, че Вишеградската четворка не е съгласувала обща позиция по кандидатурата на Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет.

Туск е бивш полски премиер от либералната партия “Гражданска платформа”. Управляващата сега в страната консервативна партия “Право и справедливост” е против нов негов мандат като председател на Европейския съвет.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Dir

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/13-1.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/13-1-300x300.jpgЦветомир АтанасовАктуално
Държавите от Вишеградската четворка приеха днес обща декларация с предложения за бъдещото развитие на ЕС. Декларацията ще бъде представена на специалната среща на върха на съюза в Рим на 25 март. Това заяви днес на пресконференция във Варшава полският премиер Беата Шидло след среща с колегите си от Словакия, Унгария и...