Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Близо 300 жители на Царево блокираха движението по пътя Китен – Лозенец край моста на река Караагач.
Колите се отбиваха по обходен маршрут – през селата Ясна поляна и Ново Паничерево, съобщиха БНР и “24 часа”.

Протестът е заради липсата на общ устройствен план на Царево, чието изготвяне и приемане се бави вече 11 години. Проектът премина през дълго съдебно дело заради жалба на екологични организации срещу предвиденото строителство по морето и на територията на парк Странджа.

През 2014 година Върховният административен съд одобри влизането в сила на плана, а малко след това министърът на регионалното развитие и благоустройството тогава Десислава Терзиева го спря и нареди неговото изменение.

Сред протестиращите е актьорът Христо Гърбов, както и кметът на Царево Георги Лапчев.

“Имаме малка нивичка в Лозенец, но заради липсата на план от години не можем да направим нищо в нея. Подкрепям хората и ги разбирам”, каза Гърбов.

Кметът Лапчев пък каза, че осем правителства не са успели да направят така, че устройственият план на община Царево да види бял свят.

“При нас положението стана много тежко. Вече говорим не за демографска криза, а за катастрофа. Без липсата на такъв план всичко в общината е блокирано, а за представителите на бизнеса европейските пари са химера. Те не могат да се възползват от тях въпреки, че имат желание и ресурс. Тук съм, за да подкрепя инициативния комитет, организирал протеста”, обясни Лапчев.

“Чувстваме се като в резерват, не можем да направим нищо със земите си”, заявиха протестиращи.

Ако не бъдат чути, те предупреждават, че през август ще подготвят нов още по-голям протест.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Дир.Бг

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/5e_zx1ggq.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/5e_zx1ggq-300x300.jpgRadoslav PetkovАктуалноглавния път,по Южното Черноморие,Стотици блокираха
Близо 300 жители на Царево блокираха движението по пътя Китен - Лозенец край моста на река Караагач. Колите се отбиваха по обходен маршрут - през селата Ясна поляна и Ново Паничерево, съобщиха БНР и '24 часа'. Протестът е заради липсата на общ устройствен план на Царево, чието изготвяне и приемане се...