Споделете тази публикация, ако ви харесва!

В своя декларация Асоциацията на работещите в Спешна помощ възразяват срещу сливането на денонощното медицинско обслужване и спешната помощ.
В протестна декларация Управителният съвет на Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ в България възразяват срещу легализиране сливането на денонощното медицинско обслужване и оказването на спешна медицинска помощ на пациентите, предаде БТА.

“Абсурдно е вече две десетилетия да се заявява от МЗ и НЗОК, че Първична извънболнична медицинска помощ /ПИМП/ осигурява 24-часово обслужване на пациентите си 365 дни.

Вариантът ние да осигуряваме тази помощ в извънработния график на ПИМП ни превръща от спешни медици в заместници на ПИМП и води до закъснения, пропуски в работата ни и ескалация на агресия спрямо нас”, пише в Декларацията, изпратена до медиите.

От Асоциацията отбелязват, че МЗ или НЗОК не са обсъждали с тях тази възможност, а сключените до момента договори доказват, че те са в ущърб на пациентите в животозастрашаващи и потенциално животозастрашаващи спешни състояния.

Те са в разрез с Наредба 12 от 30 декември 2015 г. за утвърждаване на медицински стандарт “Спешна медицина” и с Кодекса на труда, защото оказването на медицинска помощ по договор с ПИМП е извън трудовите им задължения.

От Асоциацията предлагат преговарящите страни по Националния рамков договор да преразгледат вариантите за осигуряване на медицинска помощ, извън работния график на ПИМП.

Те настояват чл. 142(1) да конкретизира вариантите за осигуряване на медицинското обслужване на пациенти извън работния график на ПИМП, като бъде изключен вариантът това да става чрез договори със структури на спешна извънболнична и болнична медицинска помощ.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Dir

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/02/11-4.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/02/11-4-300x300.jpgЦветомир АтанасовБългария
В своя декларация Асоциацията на работещите в Спешна помощ възразяват срещу сливането на денонощното медицинско обслужване и спешната помощ. В протестна декларация Управителният съвет на Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ в България възразяват срещу легализиране сливането на денонощното медицинско обслужване и оказването на спешна медицинска помощ на...