Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна в Рияд днес с пристигналия специално за случая тук президент на Египет Абдел Фатах ас Сиси, предаде Асошиейтед прес.

Египетският държавен глава покани Тръмп да посети неговата страна, като го похвали: “Вие сте уникална личност, способна да извърши дори и невъзможното”. Тези думи предизвикаха усмивки сред присъстващите, особено след като Тръмп отвърна “Съгласен съм с Вас”.

Американският президент посочи, че разговорите му с египетския държавен глава са “много, много важни” и че с общи усилия в отношенията между двете страни напоследък са настъпили значителни подобрения. Той обеща скоро да дойде в Египет, като включи това посещение в програмата си в най-близко време. Тръмп отбеляза, че Сиси “е свършил страхотна работа с оглед на съществуващите условия” и добави, че сигурността в Египет, изглежда, силно се е подобрила.

Ройтерс припомня, че Египет е един от най-близките съюзници на САЩ в Близкия изток и получава всяка година от Вашингтон военна помощ на стойност 1,3 млрд. долара.

Тръмп е на посещение в Саудитска Арабия от вчера. Днешният му втори ден е посветен на срещи с лидери на страните от региона. При срещата си с краля на Бахрейн, малка страна край Залива, шейх Хамад бен Иса Ал Халифа, президентът на САЩ отбеляза, че отношенията с нея ще се подобрят.

“Нашите две страни имат чудесни отношения, в които напоследък се появиха малки напрежения, но при тази администрация няма да има напрежения”, каза Тръмп по време на фотосесия с краля на Бахрейн.

Ройтерс припомня, че след идването на власт на Тръмп Белият дом даде ход на сделката за продажба на 19 изтребителя Ф-16 от концерна “Лакхийд Мартин” на Бахрейн и на свързано с тях оборудване. Миналата година изпълнението на сделката бе задържано по съображения за човешките права в малкото арабско кралство. С помощта на някои други арабски страни от Залива Бахрейн смаза местно въстание, вдъхновено от “Арабската пролет”, с искания за повече права и демокрация. Правителството обвинява сили на опозицията, че се стремят към свалянето му със сила и с помощ от главния враг – Иран.

Миналия месец външният министър на Бахрейн шейх Халид бин Ахмед Ал Халифа заяви пред Ройтерс, че Тръмп по-добре от своя предшественик Барак Обама разбира заплахите, произхождащи от Иран, за арабските съюзници на САЩ от района на Залива.

По време на днешната среща кралят на Бахрейн, от своя страна, похвали “дългосрочния съюз” между двете страни.

Тръмп се срещна и с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани. Президентът отбеляза, че двете страни имат “приятелство от дълго време”. После той изтъкна, че “никой друг не прави” военна техника като САЩ и че една сделка между двете страни ще създаде работни места в САЩ и сигурност за Катар.

По време на откритата за журналисти част от срещата не е имало дискусия за човешките права в Катар, отбелязва Асошиейтед прес. Страната е обект на наблюдение заради тежките условия за работниците, изграждащи стадионите и другите съоръжения за световното първенство по футбол през 2022 г., на което Катар ще бъде домакин.

Очаква се по-късно днес Тръмп да използва посещението си в Саудитска Арабия, която е място на най-свещените места за мюсюлманския свят, за да произнесе важна реч, в която да призове за мюсюлманско единство в борбата срещу тероризма, отбелязва АП. Агенцията добавя, че е получила от два различни източника текста на тази реч, смятана за централен елемент от програмата на цялото задгранично турне на Тръмп. От Белия дом потвърдили, че проектът е автентичен, но добавили, че президентът все още не е утвърдил окончателния вариант на речта и че в нея могат да бъдат направени промени в последния момент.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Днес

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/05/0000341757-article2.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/05/0000341757-article2-300x300.jpgRadoslav PetkovСвят"много важни" срещи:,за единство,мюсюлманите,след,Тръмп зове
Президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна в Рияд днес с пристигналия специално за случая тук президент на Египет Абдел Фатах ас Сиси, предаде Асошиейтед прес. Египетският държавен глава покани Тръмп да посети неговата страна, като го похвали: 'Вие сте уникална личност, способна да извърши дори и невъзможното'. Тези...