Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Разгорещен спор за това кой е „подарил” Кърджали на ДПС се разрази в ефир между кандидат-депутатите на ГЕРБ – Цвета Караянчева, и на БСП – Александър Симов.
Караянчева, която е родом от града, ще се изправи директно срещу новото лице на социалистите – журналистът от в. “Дума”, който оглави местната партийна листа.

Тя оправда проблемите на Кърджали предимно с кмета на общината Хасан Азис (ДПС) и допълни:

„БСП продаде Кърджали на ДПС”.

Темата за традиционно най-силната партия в региона и отцепниците от нея нагорещи дебата. Симов заяви, че ГЕРБ са виновни за случващото се в Кърджали, защото през 2007 г. са отказали общо явяване срещу ДПС.

„Вие сте парашутист в Кърджали!”, обвини го Караянчева и посочи, че ГЕРБ има представители във всички общински съвети, докато БСП нямат сериозно присъствие извън областния град.

„Колко са общините в Кърджали?”, попита тя Симов и не получи конкретен отговор.

Двамата влязоха в спор чии съветници по-често са гласували заедно с ДПС и какви са отношенията между ГЕРБ и ДОСТ. Нивото на разговора се „вдигна” още повече, когато Караянчева нарече Симов „червен жълтопаважник”, а той заяви, че тя няма равна в “първичната простотия“.

И двамата бяха категорични, че биха работили заедно в парламента, но не и като част от коалиция. Александър Симов подчерта, че ДПС са опонент, а не враг и са си научили урока – да не влизат в безпринципни коалиции.

Какво обещаха

Цвета Караянчева посочи като приоритети на ГЕРБ образованието (основата, върху която могат да се изграждат останалите политики), доходите (повишение, но само на база реален растеж), сигурността и здравеопазването.

„Всяко нещо, което обещаваме, е на база икономически ръст, не обещаваме какво ще правим – казваме”, каза Караянчева.

„В БСП сме си научили урока и направихме програма от конкретни идеи. Каквото обещаем, трябва да го изпълним, иначе избирателите няма да ни простят”, каза Симов.

Той посочи, че партията му иска да смени философията на управлението на държавата – „не в ползва на едно голямо и свръхразвито его”.

„Държавата има място в икономиката. Разбирането, че държавата е лош стопанин претърпя политико-икономически крах”, подчерта той.

След това двамата влязоха в спор за наследството на ГЕРБ и алтернатива ли е БСП. Караянчева излезе с конкретни данни за спад на безработицата и ръст на БВП, докато Симов посочи, че усещането на хората е за завръщане на престъпността от времената на 90-те.

„Стабилността на държавата беше стабилност на бедността и абсолютното безвремие”, каза той.

По думите трябва да има „развитие по нов начин” в просветата, защото образователният закон на ГЕРБ „произвежда грешка след грешка”.

Караянчева отбеляза, че текстовете са обсъждани 3 години от 70 организации и тепърва трябва да им се даде възможност да се развият

Александър Симов обвини ГЕРБ, че представят програма, която не е изчислена за пълен мандат. По думите му средна заплата от над 1500 лв. в края на мандата може да означава теглене на нови външни заеми.

Караянчева отговори, че при сегашните параметри на икономически растеж и събираемост е напълно възможно подобно вдигане на възнагражденията.

Кандидат-депутатът от ГЕРБ посочи, че партията й ще намалява административния натиск върху бизнеса и ще свърже отделните информационни системи. Освен това има проект за 2 индустриални зони в Южна България и 3 – в Северна.

Симов призна идеята за добра, но уточни, че „проблемът е, че при ГЕРБ много неща звучат много добре на хартия, а накрая има пълна нула”. БСП ще създават фонд „индустрия”, а по отношение на неслучилите се нови 250 000 работни места по времето на кабинета „Орешарски”, червеният кандидат призна допуснатата тогава грешка.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Dir

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/02/19-4.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/02/19-4-300x300.jpgЦветомир АтанасовПолитика
Разгорещен спор за това кой е „подарил” Кърджали на ДПС се разрази в ефир между кандидат-депутатите на ГЕРБ - Цвета Караянчева, и на БСП - Александър Симов. Караянчева, която е родом от града, ще се изправи директно срещу новото лице на социалистите - журналистът от в. 'Дума', който оглави местната...