Споделете тази публикация, ако ви харесва!

ъководството на Върховния административен съд (ВАС) е спуснало кандидатурата на своя фаворит за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) с окръжно писмо до редовите съдии, съобщи “Медиапул”. Сайтът разполага със скрийншот на електронното писмо, което е било изпратено до всички административни съдилища в страната от главния секретар на ВАС Александър Николов. Изданието посочва, че Николов е един от най-близките до Георги Колев служители на ВАС.

Писмото гласи: “Приложено ви изпращам предложение за изборен член на ВСС, което следва да се докладва на административните ръководители на административните съдилища”. В имейла са изпратени мотивите на председателя на ВАС за издигането на габровския съдия Светлозар Рачев за член на ВСС. Общо 27 съдии се кандидатираха за ВСС. Един от тях е Рачев, който е номиниран с подписите на 151 от общо 300 административни съдии, сред които са 27 от общо 28-те шефове на административни съдилища в страната. Първият подпис под мотивите в подкрепа на Рачев е на Георги Колев.

“Медиапул” съобщава, че в началото на април председателите на административни съдилища за били викани на разговор в София за подкрепа на Рачев. Всеки от тях получил копие на мотивите на Георги Колев за издигането на габровския съдия и били подканени да го подкрепят. На тези, които откажели да подпишат, копията били отнемани, но някои успели да ги снимат.

Раздадените на съдиите мотиви за издигането на габровския магистрат гласят: “Съдия Рачев е висококвалифициран юрист. Предвид постоянно променящото се законодателство и въвеждането на европейските стандарти в правораздаването, съдия Рачев непрекъснато повишава професионалната си подготовка, като взема участие в семинари, обучения и дискусии. Ползва се с безспорен авторитет и уважение сред съдиите, съдебните служители и обществеността. Строг, но справедлив като съдия, предпочитан и обичан като ръководител, всеотдаен и заслужаващ доверие като колега – така описват Светлозар Рачев хората, които го познават, с които работи гражданите на град Габрово”.

Георги Колев е отказал да отговори на въпроси на “Медиапул”, свързани с организацията на подкрепа за издигането на съдия Рачев. Изданието припомня, че през 2014 г. членът на ВСС Камен Ситнилски бе изключен незаконно с 16, вместо с необходимите 17 гласа. Мотивите тогава бяха, че е лобирал сред свои колеги за избирането му за член на ВСС, с което е уронил престижа на съдебната власт.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Дневник

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/06/zx860y484_2982499.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/06/zx860y484_2982499-300x300.jpgRadoslav PetkovБългарияе спуснало,за съдебния съвет,на Върховния административен съд,на съдиите фаворита си,ръководството
ъководството на Върховния административен съд (ВАС) е спуснало кандидатурата на своя фаворит за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) с окръжно писмо до редовите съдии, съобщи 'Медиапул'. Сайтът разполага със скрийншот на електронното писмо, което е било изпратено до всички административни съдилища в страната от главния секретар на ВАС...