Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Десетки родители се събраха на мирен протест срещу насилието в яслите, детските градини и училищата. Пред сградата на общинските дирекции “Образование” и “Здравеопазване” към Столичната община днес бе пълно с бебешки колички и хора със зелени и жълти балони, дошли да изразят недоволството си срещу зачестилите случаи на агресия в учебните заведения.

Последният е от днес, след като ученик от горнооряховското СОУ “Вичо Грънчаров” получи комоцио след спречкване с други деца в голямото междучасие.

Родителите се обединиха под 11 конкретни искания, сред които да се намалят бройките на децата в групите и класовете, да има видеонаблюдение в стаите, да се правят ежегодни и инцидентни тестове за психологическата годност на педагозите и медицинските сестри.

На колони около час звучаха записи с крясъци и обиди срещу малки деца. До тях родители са се сдобили след като тайно са поставяли устройства за запис.

Демонстрантите бяха посрещнати от представител на МОН – Мария Минчева, директор на Дирекция “Образование”, която каза пред насъбралите се, че вече има диалог с майките и организаторите на протеста.

“Още от сутринта водим разговори с две от заявилите участници Христина Колева и Камелия Крумова, които ще влязат в сградата”. Минчева уточни, че разговорите трябва да се водят в институциите на място, а не на улицата.

Също така коментира и че се правят проверки на всички сигнали за агресия в ясли, градини и училища, но те се извършват от орган, който е оторизиран да ги прави.

“Всички ни е страх от това, което се случва. Наясно сме, че насилието не е от вчера, но сега имаме възможност да го виждаме в социалните мрежи и по телевизията”, коментира Елена Пенова един от организаторите на протеста.

Нейното дете още не ходи на ясла, но Елена иска да го пусне… спокойно. Жената е от онези родители, които настояват да се въведат камери в училищните заведения. Самата тя работи под постоянно видеонаблюдение и не се чувства засегната.

“Ако са професионалисти и се грижат добре за децата, няма какво да ги притесни. Идеята е камерата да се гледа само в определени случаи, при индикация на проблем”, коментира Елена.

На друго мнение е Елена Талева – Николова, ръководител на програма, която подобрява психосоциалния климат в училищата и детските градини. Като специалист тя смята, че наличието на камери няма да допринесе за подобряване на учебния процес.

По думите й, по-важно е да се работи върху взаимодействието на институцията (ясла, училище, детска градина) с децата и техните родители.

“Няма връзка между тези звена. В институциите не допускат родителите и така не може да се следи качеството на услугата, която децата им получават. В същото време преподавателите имат нужда от огромна помощ. Те не трябва да бъдат нападани, а подкрепени в различни програми”, настоя тя. Затова и Елена се е захванала именно с организирането на такава реанимация, за да запазим институциите, преподавателите и самите деца.

Елена има наблюдение над ситуацията в Австрия и обяснява, че там преподавателите имат голяма подкрепа от родителите.

“При грижата за такъв брой деца, човек има нужда да подобри психичното си състояние и да смени професионалната среда. Като родител и професионалист смятам, чеучителите имат нужда от подкрепа, родителите – също. Те имат нужда да влизат в учебните заведения и да виждат какво се случва с децата им”, допълни Талева.

Според Красимира Хаджииванова от “Майко Мила”, наличието на камери също е по-скоро предпоставка за засилване на напрежението между родители и учители.

“Всички знаем какво се случи в болницата, в която акушерката преби бебе. Там камера имаше, но насилието не бе предотвратено”.

Според нея е необходима цялостна промяна, при която детето влиза в ясла с присъствие на родител по време на адаптационния процес.

“Ако се създаде точен график в рамките на 3 месеца, в което детето трябва да тръгне на ясла, всеки родител може да влезе и да остане с него, докато то свикне и се успокои. Това е и в помощ на самия персонал вътре. Не мога да повярвам, че на учителите им е все едно или слушат с удоволствие как 30 деца реват по цял ден. Също така е неадекватно решението две жени да обгрижват толкова много деца. Редно е да има по двама души персонал на 10 хлапета”, пресметна Хаджииванова.

Красимира също така отбеляза, че в момента системата не позволява достъп за обратна връзка с хората, грижещи се за децата в яслените групи и предложи да се правят дни на Отворените врати.

“Държавата винаги я е било страх от гражданите, но тези времена отминаха. Когато родителят е изолиран още от яслата, не може да искаме той да е съпричастен по-късно в училище. Няма как да си откъснат от системата и в един момент да станеш част от нея. Колкото по-отворена е една държавна институция към гражданите, толкова по-лесно ще протичат процесите в нея”, отбелязва тя.

Сред присъстващите на протеста бе и Адриана Андреева – майка на две деца, които вече посещават училище. Още от яслената група, обаче жената е имала проблем с лелките там и й се е наложило да премести едно от децата си в друго детско заведение. Сега също е свидетел на агресията в училище, особено в по-големите класове. Вижда как учителите са безсилни да се справят с проблемни деца, особено при ясно родителско отсъствие.

След протеста на родителите, Сидникат “Образование” обяви, че назрява и учителски протест. Недоволството е породено от “безсилието и нежеланието на МОН и отговорните институции да се обсъдят и приемат адекватни и ефективни мерки за превенция на агресията в училище”.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/05/0000200102-middle.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/05/0000200102-middle-300x300.jpgRadoslav PetkovАктуалноАгресията е клас,вдигна родители,и жълто:,Протест в зелено
Десетки родители се събраха на мирен протест срещу насилието в яслите, детските градини и училищата. Пред сградата на общинските дирекции 'Образование' и 'Здравеопазване' към Столичната община днес бе пълно с бебешки колички и хора със зелени и жълти балони, дошли да изразят недоволството си срещу зачестилите случаи на агресия...