Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Два пъти повече фирми са фалирали през 2016 г. спрямо кризисната 2008 г. Това сочат данни на Агенцията по вписванията. Икономисти пък вече виждат спад в броя на заетите с около 20 хиляди души.

В завод, в който навремето са работили около 100 души, работниците постоянно нямаляват след смяната на собствениците. Сега тук са заети 10-има. Началникът на цеха Първан Бързаков е един от първите служители дошли преди 40 години. “Грубо навремето сме работили по 380 тона на месец. А сега? Сега за годината я ги стигнем, я не. …Младите хора не им се работи железарство. Това е. После, няма в региона, няма училище, което да произвежда такива кадри”, разказва той пред bTV.

И макар държавата да отчита по-добра среда, собственикът Павел Георгиев казва, че за малкия и среден бизнес ситуацията остава тежка: „Кредитите допълнително утежняват ситуацията, банките ни притискат”.

Според анализатори, много компании спират да функционират, но така и не обявяват несъстоятелност заради тежката процедура, а броят на работниците се намалява поетапно. „Шокът при фалит на по-голямо предприятие е осезаем, защото много често по веригата изгърмяват други и малки и средни предприятия. В тези случаи е трудно възстановяването на местния пазар на труда”, посочва икономистът Явор Алексиев.

Според анализаторите, най-голям риск има за хората без квалификация. Прогнозират, че работните места, който ще се разкрият през 2017 г. ще бъдат за специалисти, a броят на трайно безработните ще продължи да расте.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Blitz

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/02/13-3.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/02/13-3-300x300.jpgЦветомир АтанасовАктуално
Два пъти повече фирми са фалирали през 2016 г. спрямо кризисната 2008 г. Това сочат данни на Агенцията по вписванията. Икономисти пък вече виждат спад в броя на заетите с около 20 хиляди души. В завод, в който навремето са работили около 100 души, работниците постоянно нямаляват след смяната на...