Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Показателно за едно ново управление е колко време изминава от конституирането на властта до вкарването на първия съмнителен законопроект, свързван с лобистки интереси. Колкото са по-опитни представителите на партиите в управлението, толкова по-бързо става.

ГЕРБ и “Обединени патриоти” реагираха почти светкавично – на втората седмица от работата на парламента и в деня, в който се сформираха ресорните комисии, няколко народни представители от двете парламентарни групи внесоха интересно изменение в Закона за опазване на земеделските земи, което предизвика яростна реакция сред опозицията от БСП. Подписали са се Йордан Апостолов, Християн Митев, Валентин Касабов, Борис Ячев от патриотите, и Менда Стоянова, Десислава Танева и Петър Петров от ГЕРБ. Апостолов, който е първият подписал се като официален вносител, е депутат за първи мандат от “Обединени патриоти” и до момента се е отличил единствено с това, че е единственият от патриотите, гласувал с “въздържал се” при избора на председател на Народното събрание.

Единствената промяна, която се предлага със законопроекта, е за удължаване на срока, в който собствениците на земеделските земи с променено предназначение започнат строителство на обекта, иначе губят това право. Сегашният регламент предвижда, ако работата по изграждането не е започнала в рамките на шест години от влизане в сила на решението за промяна, то терените отново да стават със статут на земеделски земи. Управляващите искат този срок да се удължи с три години, а промяната да влезе в сила от 23 май 2017 г., когато изтича шестгодишният срок, отпуснат с влизане в сила на промените от 24 май 2011 г. Според информационната система “Апис” промяната за заварените случаи (§27, ал. 3, т.1 и 2 ПРЗ) е приета през 2012 г., а влиза в сила от 24 май 2011 г.

Има и становище от министъра на земеделието Румен Порожанов, в което се казва, че подкрепя проекта, въпреки че се прави уточнение, че текстовете в него, както и действащите, противоречат на други в Закона за устройство на територията и в Закона за държавната собственост.

В петък на председателски съвет при Димитър Главчев представителите на ГЕРБ и патриотите са се опитали да прокарат дори гласуване на законопроекта в пленарната зала още същия ден, алармираха от БСП. Социалистите са се възпротивили, защото не са минали 24 часа от разглеждането на текстовете в комисия, както изисква правилникът. В сряда обаче най-вероятно измененията ще бъдат гласувани в залата.

Социалистите подозират, че текстовете са в интерес на инвеститори с големи проекти по черноморското крайбрежие, които не са успели за шест години да започнат реалното им изграждане. Те отказаха да назоват имена на компании или собственици. “Управляващите искат за по-малко от 24 часа да се промени текст, който разрешава безконтролното строителство по българското черноморско крайбрежие”, заяви Валери Жаблянов. “Големият въпрос е кого обслужва тази законодателна поправка. Кои са тези големи корпоративни инвестиционни проекти, които са принудили управляващото мнозинство в изключително бърз порядък да внесе тази законодателна поправка и Народното събрание да започне своята дейност, разглеждайки този лобистки законопроект”, попита Жельо Бойчев.

В мотивите на вносителите обаче е записано, че удължаването на срока “ще овъзмезди в известна степен незаслужено ощетените дребни собственици на имоти”. Те твърдят, че сегашните разпоредби се отразяват в най-голяма степен върху дребните собственици и семейства със среден или нисък доход. “При преотреждането на земеделски имоти в урбанизирани територии до 2011 г. никой от дребните собственици не е знаел, че вложените от него средства и спазването на всички законови изисквания по процедурата за преотреждане ще бъдат санкционирани със задна дата от законодателя с определен срок”.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Капитал

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/05/zx620y348_2970046.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/05/zx620y348_2970046-300x300.jpgRadoslav PetkovПолитикавнесоха първи,законопроект,Патриотите и ГЕРБ,съмнителен
Показателно за едно ново управление е колко време изминава от конституирането на властта до вкарването на първия съмнителен законопроект, свързван с лобистки интереси. Колкото са по-опитни представителите на партиите в управлението, толкова по-бързо става. ГЕРБ и 'Обединени патриоти' реагираха почти светкавично - на втората седмица от работата на парламента и...