Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Проверка в Апелативния спецсъд е установила отклонение от практиката при определянето на съдебния състав, който освободи от ареста Ценко Чоков и сина му Мартин.
Това съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС).

Проверката беше назначена от неговия председател Лозан Панов, след като главният прокурор Сотир Цацаров му изпрати писмо, че не е редно съдийката, ръководила състава, да е била в отпуска, докато е избирана да гледа мярката за неотклонение на кмета на Галиче и единия му син.

Според комисията на ВКС замяната на отсъстващия към момента на разпределението член на състава съдия Петя Колева със съдия Даниела Росенова е извършена в отклонение от практиката.

Освен това срокът за произнасяне на състава е следвало да изтече до края на работния ден на 13 февруари. В този ден редовният член на състава съдия Колева вече не е била в отпуск, което не сочи необходимост от замяната й с друг съдия.

Като цяло разпределението на делата в съда се извърша съобразно вътрешни правила, утвърдени от председателя на съда. Изборът на съдия докладчик е на случаен принцип, чрез въведената система за разпределение на делата. По всяко дело се прилага протокол от разпределението, върху който саморъчно се отбелязва номерът на състава и участващите в него съдии.

Определянето на членовете на съдебния състав обаче не се извършва автоматично. Изборът на докладчик предопределя и участието на съдиите от постоянния му съдебен състав. Когато някой отсъства обаче, замяната му с друг съдия не се извършва на случаен принцип, а по субективна преценка на разпределящия. Така по мярката за неотклонение на Чокови е констатирано, че изборът на съдия докладчик е извършен на случаен принцип, а определянето на състава е направено според установената в съда практика делото да се разглежда от постоянния състав, чийто член е докладчикът, уточниха от ВКС.

От ВКС препоръчват да се изготвят вътрешни правила за определяне на начина на попълване на непълен съдебен състав, за заместване на отсъстващ член, както и за начина за определяне на останалите съдии в съставите по мерки за неотклонение. Това да става чрез автоматичен избор между възможните съдии за разпределение.

Проверка започна и Инспекторатът на ВСС.

Междувременно друг състав на съда върна в ареста Чоков, отменяйки паричната гаранция от 10 000 лева, с която беше пуснат на свобода.

Делото срещу него и сина му обаче не можа да започне заради процесуални пречки.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Dir

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/12-1-1023x1024.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/12-1-300x300.jpgЦветомир АтанасовАктуално
Проверка в Апелативния спецсъд е установила отклонение от практиката при определянето на съдебния състав, който освободи от ареста Ценко Чоков и сина му Мартин. Това съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС). Проверката беше назначена от неговия председател Лозан Панов, след като главният прокурор Сотир Цацаров му изпрати писмо, че не е редно съдийката,...