Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Ученици играят на задушаване в междучасието, за да се докарат до състояние на еуфория и халюцинации, пише днес “Телеграф”.
“На седмото небе” е истински хит сред децата, допълва всекидневникът в кратък обзор на разпространените сред децата ни опасни игри.

Дете може да загине след на пръв поглед безобидна сценка като “бащи и майки”, когато децата се преструват на  семейство, а единият припада от инфаркт или инсулт.

Оказва се, че в училищата у нас се ширят и “моди”, които могат да бъдат фатални. Някои от тях не оставят видими следи и родителите няма как да заподозрат, че детето им се е подлагало на подобно нещо. Други обаче буквално причиняват белези по телата на “играчите”.

“Вносна” мания

Манията “На седмото небе” тръгва от САЩ още през 90-те. Там тя отнема живота на стотици хлапета. У нас тя се практикува от десетилетие, като по-големите учат малките на правилата.

В интернет дори има клипчета, които показват какво точно се случва.

“В нашия клас го правехме с блузи и суичъри. Използват ръкавите им, за да ги увият около врата на някого. През това време той задържа дъха си, а някой друг “затяга примката”, разкрива 19-годишният Иван. Той самият не е участвал в игрите, но много  пъти е ставал свидетел.

Иван казва, че е имало случаи, в които момчета са припадали за кратко.

“По-често обаче хватката се отпуска, точно когато коленната омекнат и човек се стоварва на пода. Тогава задушеният се чувства като надрусан, готино му у е”, допълва младежът. Днес той вече е студент, но си спомня добре опасните игри, които са били мода сред съучениците му.

По думите на Иван по време на задушаването някои от “играчите” са получавали халюцинации, говорели несвързани неща и били неадекватни след това задушаването.

“Чувството на еуфория е причинено от липсата на достатъчно кислород в мозъка. Когато обаче това продължи по-дълго, може да се стигне да сериозни и трайни увреждания или смърт”, категорични са медиците.

Безумни “предизвикателства”

Много разпространена мода сред учениците са и предизвикателствата (challenge). Едно от тях се нарича “сoл и лед”. Детето поставя част от кожата си под топла вода. После на мястото се слага сол, а отгоре и кубче лед.

По този начин се предизвиква реакция, която причинява болка. Ако тази комбинация се задържи по-дълго върху кожата, тя буквално изгаря, като на мястото остава белег.

Друго предизвикателство пък насърчава младежите да смъркат презерватив през носа си и да го изкарат, изкашлят от гърлата през устата. Опасното в т.нар. condom challenge е, че води до задавяне.

Не по-малко безумно е и предизвикателството, в което момчета се ритат в слабините – да се види кой ще се разплаче пръв.

В по-малките класове пък децата разиграват сценки, като имитират бокс или снимат видео как се бият наужким.

Често си играят и на полицаи, като този, който е изтеглил късата клечка, трябва да играе престъпник, а друг да го преследва. След като хване лошия, ченгето го събаря по корем на земята и го арестува с извити ръце на гърба.

Рискови селфита

В социалните мрежи има и цели групи за предизвикателства, като най-популярните са свързани с опасни селфита.

Веднъж в седмицата или в месеца м групата се пуска задача къде и как трябва да се снимат участниците. Местата са релси влакове, високи сгради, тераси , парапети и т.н.

През 2014 г. седмокласничка загина, след като бе ударена от 27 500 волта, докато си прави селфи върху вагон. Миналата година пък имаше серия инциденти с деца заради екстремни снимки.

Подобни детски “увлечения” далеч не са български специалитет; те заразяват незрели млади хора и вземат жертви по цял свят. Неотдавна опасна игра, която се шири в Русия, дори предизвика реакция от сътрудници на президента Путин.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Dir

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/02/12-4.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/02/12-4-300x300.jpgЦветомир АтанасовШокиращи
Ученици играят на задушаване в междучасието, за да се докарат до състояние на еуфория и халюцинации, пише днес 'Телеграф'. 'На седмото небе' е истински хит сред децата, допълва всекидневникът в кратък обзор на разпространените сред децата ни опасни игри. Дете може да загине след на пръв поглед безобидна сценка като 'бащи...