Споделете тази публикация, ако ви харесва!

70-метрово знаме ще се развее над Искърското дефиле за националния празник 3 март.

Трибагреникът тежи 130 кг, а за спускането му от скалата до село Бов ще пристигне и специален екип от алпинисти. Как и от кого беше ушито огромното знаме разказват Вяра Станева и операторът Павел Павлов.

“Във влака слушах – една непозната жена шие знамето. Аз съм излязла от Бов 1982 година”, разказва пред телевизия Bulgaria On Air Роза Гекова, която е ушила знамето. Тръгнала от Бов, но Бов останал в сърцето й. И винаги се връща там за каузата 3 март: “Тук съм родена, тук съм учила, тук е майка ми…”, сподела Роза, а на въпрос как реагира, когато го види спуснато от скалата, тя просто отговаря: “Ооо, пак плача”.

Четвърта година Роза шие трикольора и вместо “непознатата” местните вече я наричат “съвременната Райна Княгиня”: “Дори като ме срещнат вече не ми казват Роза, а съм Райна”, споделя жената.

Патриотичната идея се родила уж на шега през 2014г:

“Събрахме се младежи, подметнах им идеята и те се съгласиха”, споделя Боян, който е един от авторите на идеята. За първото знаме тогава пари събрало цялото село – кой, колкото може. Помогнали и от чужбина:

“Първата година, като тръгна и спря на десетия метър, и си викам отдолу: толкова труд, толкова голямо, а в крайна сметка на скалата изглеждаше толкова малко”, спомня си Роза Гекова.

Всяка година скалата къса знамето и работата на Роза започва отначало. Тази година трибагреникът тежи 130 килограма, широк е 9 метра, а дължината – около 70 метра. И въпреки размерите си, ушиването му отнема на Роза само ден и половина:

“Знамето се прави с френски шев, за да са два тигела, за да е по-здраво, всичките тигели са минати по два пъти и това премятане, премятане от тука на тука. Едно въртене е – знамето се взима от тук, прехвърля се от другата страна”, показва процеса Роза.

Тази година има и приятна изненада за инициаторите – фирма за търговия с платове помогнала с материалите и със специален плат за знамена – тъкан в България, произведен в Казанлък.

“Той е специален, пропуска въздуха, бързо съхне. Платът е полиестерна коприна”, сподели Евгени Сакалов.

За да се спусне знамето от скалата, на място ще пристигне специален екип от алпинисти. Част от тях е и Боян, който споделя как ще направи операцията.

“Тя е 80 метра скалата, но като се качите горе, то се вижда чак долу пропастта. Ще направят някаква рамка върху скалата и ще го спускат постепенно”, обяснява той.

Но най-голямата емоция е за Роза, която не скрива сълзите си: “Аз съм родена тук, това е моето село и на мен ми е мило за селото и ми е хубаво. Аз сега се разплаках, а пък като тръгне на трети март. То ми е като мое внуче, щото децата са ми големи вече”.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Днес

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/0000333617-article2.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/0000333617-article2-300x300.jpgRadoslav PetkovБългария3 март,70-метрово,дефиле -,знаме,Навръх,над Искърското
70-метрово знаме ще се развее над Искърското дефиле за националния празник 3 март. Трибагреникът тежи 130 кг, а за спускането му от скалата до село Бов ще пристигне и специален екип от алпинисти. Как и от кого беше ушито огромното знаме разказват Вяра Станева и операторът Павел Павлов. 'Във влака слушах...