Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Едно от последствията от дългите празнични дни и богатите трапези е, че изхвърляме над 7 хиляди тона храна. Ресторанти, домакинствата и хотели генерират основната част от хранителни отпадъци, предаде bTV.
Всеки ден у нас, най-бедната държава в Европейския съюз, изхвърляме над 1800 т храни. А в дните около Великден обемът на хранителните отпадъци се увеличава с над една трета.
Едва 10% от храната, която изхвърляме може да бъде спасена. Дори и недокосната, вече сготвената храна в ресторантите отива на боклука. Тя трябва да стигне до крайния потребител само за няколко часа, затова често по-лесно е да се изхвърли вместо да се дари. И все пак някои успяват.

Дарената храна помага и на хората в Комплекса за социални услуги в град Роман. Тук се грижат за 60 деца и младежи. Почти всяка седмица от столицата към комплекса пътува бус с безплатни храни. Помощта значително облекчава бюджета на комплекса.

За да бъде дарена, храната трябва да е в срок на годност. Остатъците от ресторанти и домакинства обаче отиват директно на боклука, затова съветът е следващият път когато отидем на пазар, да се придържаме към конкретен списък – а не да пазаруваме, все едно се запасяваме за война. Около 43% от храната, която попада в кофата за боклук идва от домакинствата.
България не е изключение – според изчисления на Европейската комисия, с храните която се изхвърлят всяка година в общността, биха могли да бъдат нахранени 2 пъти всички гладуващи в света – близо един милиард души.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

ZNews

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/cee348c5aacfe02a4389a462a9da7ed7.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/cee348c5aacfe02a4389a462a9da7ed7-300x267.jpgRadoslav PetkovАктуалнона боклука,НАД 7000 ТОНА,СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ,ХРАНА ОТИВА
Едно от последствията от дългите празнични дни и богатите трапези е, че изхвърляме над 7 хиляди тона храна. Ресторанти, домакинствата и хотели генерират основната част от хранителни отпадъци, предаде bTV. Всеки ден у нас, най-бедната държава в Европейския съюз, изхвърляме над 1800 т храни. А в дните около Великден...