Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Няма риск за здравето на хората заради наличието на уран във водата в Хасково, заяви служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

“Имаме данни, уверения от ВиК-Хасково, че градът няма да остане без вода, защото е направено пресвързване. Където има проблем, той е фиксиран. Няма съществуваща заплаха към общественото здраве. Ситуацията е напълно овладяна“, коментира Семерджиев.

Министърът обясни, че за повишеното съдържание на уран във водата на Хасково са алармирали от Басейнова дирекция. Това се е случило на 4 април. В получените данни на собствени проби, замърсената вода е от 9 кладенеца, каза още д-р Семерджиев.

РЗИ-Хасково са издали заповед за спиране на ползването на кладенците и предписание за алтернативи източници, така че населението светкавично да бъде захранено с вода. Тези дейности са извършени в максимално кратък срок.

“Бяхме информирани и направихме бърза координация с МОСВ и МРРБ. В резултат на това, направихме поредица от срещи с министри и експерти. Подписахме съвместна заповед, в която участват управленци и експерти от трите ведомства“, коментира служебният министър.

“Вероятно групата ще прерасне в междуведомствена комисия, която да е постоянно действаща. Чистотата на водата е изключително и житейски важна. Човек е това, което диша, пие и яде“, заяви още Илко Семерджиев

13 пъти завишени нива на алфа активност и над 3 пъти естествен уран съдържа водата на Хасково, обявиха късно снощи от Министерството на здравеопазването. Алфа активност във водата е 1,37 бекерела на литър при допустими 0,1 естествен уран 0,098 милиграма на литър при норма 0,03 милиграма – данните са от края на миналата година.

Повече от пет месеца данните не са били огласявани и жителите на три квартала и част от центъра на града са консумирали негодната вода, съобщи БНР. Пробите са изследвани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита.
Според предварителните резултати в четири от деветте водовземни съоръжения продължава да се отчита наличието на уран.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Дир.Бг

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/768x432.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/768x432-300x300.jpgRadoslav PetkovАктуалнов Хасково заради,водата с уран,за хората!,МЗ: Няма риск
Няма риск за здравето на хората заради наличието на уран във водата в Хасково, заяви служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев. 'Имаме данни, уверения от ВиК-Хасково, че градът няма да остане без вода, защото е направено пресвързване. Където има проблем, той е фиксиран. Няма съществуваща заплаха към общественото здраве. Ситуацията...