Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Заради огромните опашки по границите с Гърция България прати в понеделник искане до ЕС пълните проверки на пропускателните пунктове да не се прилагат за гражданите на страните членки на съюза.

Засиленият контрол бе въведен в петък, но с искането ни през следващите 6 месеца разпорежданията ще важат само за граждани на трети страни. Така за пътуващите към и от Гърция по Великден няма да има колони, казаха за “24 часа” от Гранична полиция.

ЕС не е прекратявал действието на новите правила за поголовни проверки на влизащите и излизащите от Шенген, заяви за “24 часа” Маркус Ласмерт, шеф на пресслужбата на Европейската комисия по въпросите на миграцията и вътрешните работи.

В момента по темата се водят дискусии, но отделни страни могат да поискат и да получат разрешение от Брюксел да променят временно затегнатия пропускателен режим, обясни той. “24 часа” разговаря с него, преди искането на българските власти да бъде изпратено в Брюксел.

От 7 април в Евросъюза влязоха нови антитерористични правила, които задължават граничните власти да проверяват документите за самоличност не само на неевропейските граждани, но и на хората с паспорти от ЕС. В резултат на засиления контрол границите на Хърватия със Словения и Унгария се задръстиха, образуваха се огромни опашки, на които се чакаше с часове. Хърватската преса съобщи ,че в събота еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос е информиран за проблема и прилагането на строгия контрол временно е прекратено.

От Брюксел обаче изясниха, че контролът не е отменен, а само може да бъде заменен с избирателни и целенасочени проверки, ако някоя страна членка поиска това. Държавите от ЕС могат да прекратят проверката на всеки пътуващ в базите данни за издирвани престъпници и изчезнали документи, когато на граничните пунктове се образуват дълги опашки. В такива случаи по своя преценка граничните служби могат да прибягнат до целенасочени проверки на принципа на “оценка на заплахата”.

Но Брюксел предупреди, че това може да стане само ако те докажат пред ЕС, че няма да бъде застрашена сигурността на останалите, а не като действат самоволно.

Тази седмица Еврокомисията свиква среща с национални експерти, за да оцени първите резултати от въвеждането на масовите гранични проверки. В понеделник словенският премиер Миро Церар съобщи, че Словения и Хърватия ще предложат на Европейската комисия изменения в спорните мерки за контрол на шенгенските граници, тъй като сегашното положение е “неприемливо”, съобщи БТА. “Разбира се, че трябва да се гарантира сигурност вътре в Шенген, но не бива същевременно да предизвикваме толкова неприязън и недоволство сред хората, както и щети за икономиката”, каза Церар. Той планира да се срещне по въпроса с еврокомисаря за миграциите Димитрис Аврамопулос. Загреб се оплака, че проверките създават проблеми не само на пътуващите, но и на местните жители.

Според словенската агенция СТА заради граничните задръствания Словения и Хърватия временно са се отказали от системната проверка на всички пътници. Словенската полиция потвърди, че е смекчила контрола на границата, но не посочи критериите, при които режимът на строг и бавен контрол и сканиране на документи ще се върне отново.

През уикенда повсеместният контрол бе изоставен и на летището в Атина, тъй като властите не можаха да се справят с наплива от пътници.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Znews

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/a7b65c39bc6ab0add141d531b239513e.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/a7b65c39bc6ab0add141d531b239513e-300x195.jpgRadoslav PetkovАктуалноБез опашки,за Великден,МВР обещава,по границите ни,с Гърция
Заради огромните опашки по границите с Гърция България прати в понеделник искане до ЕС пълните проверки на пропускателните пунктове да не се прилагат за гражданите на страните членки на съюза. Засиленият контрол бе въведен в петък, но с искането ни през следващите 6 месеца разпорежданията ще важат само за граждани...