Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Германският канцлер Ангела Меркел заяви късно в понеделник, че Европейският съюз ще си има проблеми, ако не позволи на отделни страни членки да участват в различни степени на интеграция помежду си.

Това стана в Париж след среща на лидерите на четирите най-големи икономики в еврозоната – Германия, Франция, Италия и Испания, които се обявиха за развиване на Европа на различни скорости.

“Трябва да имаме куража някои страни да продължат напред, ако никой друг не иска да участва. Европа на различните скорости е необходимост, иначе вероятно ще останем блокирани на едно място”, каза Меркел редом с френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Паоло Джентилони и испанския му колега Мариано Рахой.

“Ако Европа спре и не се развива, тогава това творение на мира рискува да изпадне в опасна ситуация по-бързо, отколкото си мислите”, добави тя, цитирана от “Ройтерс”.

Джентилони подкрепи различните степени на интеграция, за да може Европа да има различна реакция на различни амбиции. Рахой каза, че Испания е готова да продължи напред с интеграцията “с всички онези,които искат да участват в нея”. Според него трябва да бъде приключено изграждането на банков съюз и да се задълбочи координирането на икономически политики, “за да направим икономиките си по-конкурентни”.

Единство, а не еднаквост

Президентът Оланд неведнъж през последните седмици изрази подкрепата си за различни скорости и степени на интеграция между страните членки, а в понеделник повтори основните си аргументи в интервю, публикувано едновременно в няколко държави. В него той казва, че вариантът за Европа на различни скорости прекалено дълго е срещал съпротива, но сега се превръща в реалност. Ако това не се случи, ЕС може да се разпадне, предупреди той.

Оланд дава друг ъгъл на идеята за интеграция след отпадането на Великоритания от съюза – тази в отбранителния сектор. Лондон винаги е бил против подобна политика с мотива, че тя дублира НАТО, но президентът казва, че такъв проект ще бъде отворен за членство на британците, независимо че са извън ЕС.

Той призова европейците към единство, а не към еднаквост и подкрепи допълнително интегриране в икономическия и монетарен съюз, както и в хармонизирането на данъчните политики.

Самотната Меркел?

ЕС остана последната гаранция срещу завръщането на Германия към изолация. Страната има проблем не само с Владимир Путин на изток и Доналд Тръмп в САЩ, но и има за непосредствени съседи евроскептични и националистически правителства в Полша и Унгария, устойчив евроскептицизъм в Австрия, намаляваща подкрепа за проевропейските партии в Италия и перспектива в следващите по-малко от два месеца да победят популисти на изборите в Холандия и Франция, коментира Гидиън Ракман от “Файненшъл таймс”.

За Германия е тревожна перспективата в ЕС да останат страни, които не спазват елементарните ценности и финансови правила на съюза, допълва той. Ако на 7 май победи Еманюел Макрон, в Берлин ще празнуват, но ако новият президент на Франция е Марин льо Пен, кошмарът за Меркел и Германия ще е пълен, казва в заключение Ракман.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Дневник

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/zx450y250_2930033.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/zx450y250_2930033-300x250.jpgRadoslav PetkovСвяте необходимост,Европа,Меркел,на различни,скорости
Германският канцлер Ангела Меркел заяви късно в понеделник, че Европейският съюз ще си има проблеми, ако не позволи на отделни страни членки да участват в различни степени на интеграция помежду си. Това стана в Париж след среща на лидерите на четирите най-големи икономики в еврозоната - Германия, Франция, Италия и...