Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Веселин Марешки от “Воля”, Мартин Димитров от „Нова република” и Константин Проданов от АБВ влязоха в остър предизборен дебат за пенсиите и доходите.
Пред Нова телевизия Веселин Марешки остро възрази, че е бил накаран да дебатира в компанията на политически сили, които нямат никакъв шанс да влязат в парламента, докато на партията му социолозите давали сигурно място в бъдещето Народно събрание.

Според него той трябвало да дебатира с лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Заплати

Според Марешки заплатите ще бъдат нормални, ако имаме нормална държава – ако спрат да ни ограбват картели и монополи, и техните марионетки.

Няма как да имаме нормални заплати, пенсии и здравеопазване, ако по бензиностанциите ни крадат с надценка от 50-60 стотинки, заяви лидерът на партия „Воля”.

„У нас трудът е драстично подценен. Това може да се промени – с преразпределителна политика на държавата в областта на данъчната система и чрез минималната работна заплата, заяви от своя страна лидерът на АБВ Константин Проданов.

Средната работна заплата се определя не от държавата, а от бизнеса. Ние предлагаме румънски модел за борба с корупцията, който ще доведе до повече справедливост и до по-малко кражби в държавата. На следващо място предлагаме диференцирано ДДС от 9% за книги, лекарства и храни, каза Мартин Димитров от „Нова република”.

Проданов предложи поетапно увеличаване на минималната работна заплата с 10% на година. Това е напълно постижимо и няма да разори фирмите и бизнеса, смята той.

Лидерът на АБВ  допълни, че заплатата може да нарасне до 700 лева в края на един четири годишен мандат. Предлагаме и диференцирана работна заплата за висшисти, заяви още той.

Имаме стратегическа цел – най-богата и демократична страна. Това ще стане като върнем в държавата тези 10 млрд. лева, откраднати от предишните управляващи и ги инвестираме в държавата, каза Марешки. Той допълни, че подкрепя изграждането на АЕЦ „Белене”, но без намеса на държавата и при ясни правила.

Изключително важно е да пазим ниските данъци и плоския данък, който БСП и АБВ се опитват да отменят. Това е пътят към растежа и нарастване на доходите, категоричен е Мартин Димитров.

Пенсии

Според Мартин Димитров честно е да бъдат увеличавани всички пенсии равномерно според осигурителния стаж на конкретното лице.

Ако рязко бъде вдигната само минималната пенсия, се обезсмисля труда. Тези, които са работили повече накрая ще получават толкова, колкото другите, които са работили по-малко. Тоест пенсионният модел трябва да стимулира заетостта и труда. Ние казваме така – с растежа на икономиката могат да се увеличават и пенсиите. Това е добрият вариант – който не води до бюджетен дефицит. Против варианта сме със заеми да се увеличават пенсии, заяви Мартин Димитров.

Партията му обещава при 6-7% икономически растеж и при намаляване на кражбите в икономиката, както и при събиране на тези средства в сребърния фонд, новоотпуснатата пенсия след четири години да бъде 700 лева, а средната пенсия за всички останали – 500 лева.

Литва и Латвия успяха да направят подобни неща, защо ние да не можем, заяви още Димитров.

От “Нова република” предлагат диференцирано ДДС за храни, лекарства и книги, което ще има веднага ефект и той ще е най-силен върху най-бедната група в обществото. Това е преимуществената европейска политика. Не може въобще да няма ДДС, но може да е 9%, смятат от партията.

Константин Проданов се съгласи, че не може да се увеличава само минималната пенсия. Според него трябва да се търси подход за увеличаване на всички пенсии и то с оглед на това, че пенсионната система е осигурителна система. Тоест увеличението трябва да зависи от осигурителния стаж и прослуженото време.

Ние не обещаваме конкретни числа, а предлагаме подход. На първо място коефициентът за прослужен стаж, който в момента е 1,12, да бъде увеличен първо на 1,2, после на 1,3 в рамките на мандата. Другият механизъм, който ние предлагаме е свързан с отчитане на факта, че пенсионната система е осигурителна и трябва да се гледа кой колко е внасял. Той е свързан с преизчисляване на всички пенсии на базата на осъвременен осигурителен доход. Пари ще дойдат по няколко линии – на първо място трябва да бъде повишен максималният осигурителен доход”, поясни още Проданов.

Няма значение каква пенсия предлагат конкурентите ми, защото те са готови веднага да я ограбят с по-високи цени при монополите и картелите, коментира Веселин Марешки.

Според него окрадените пари от българите трябва да се върнат в бюджета и през тях се прави увеличението на пенсиите. Разликата е, че когато ние казваме двойно увеличение на пенсиите, казваме за тези хора, които са ги оставили със 127 лв., добави той.

Ние ще направим магазини, в които тези хора, както и социално слаби, ще могат да пазаруват основните стоки и услуги без ДДС и без надценка, което означава двойно намаление на цените на тези стоки. По този начин един път с двойно увеличение на пенсиите, един път с двойно намаление на цените става четворно увеличение на доходите на хората, обясни Марешки.

Тук заприлича на циганска сватба, реагира Константин Проданов от АБВ.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Dir

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/02/21-6.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/02/21-6-300x228.jpgЦветомир АтанасовБългария
Веселин Марешки от 'Воля', Мартин Димитров от „Нова република” и Константин Проданов от АБВ влязоха в остър предизборен дебат за пенсиите и доходите. Пред Нова телевизия Веселин Марешки остро възрази, че е бил накаран да дебатира в компанията на политически сили, които нямат никакъв шанс да влязат в парламента, докато...