Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Почти девет години след като bTV и “Нова” бяха придобити от големи международни компании и се превърнаха в двете доминиращи телевизионни групи с по над 40% дял от аудиторията и приходите, телевизионният пазар е пред сериозна промяна.

Собственикът на “Нова телевизия”, шведската Modern Times Group (MTG), се опитва да я продаде, като очакваната цена е близо шест пъти по-ниска от тази, за която я купи през 2008 г. Много е вероятно сделката да бъде последвана от смяна на собствеността и в bTV.

Фундаменталната причина за оттеглянето на международните компании е в смяната на стратегиите им заради изтощаването на бизнес модела на телевизиите. Това ограничава кръга на потенциалните инвеститори и носи риск вакуумът да бъде запълнен от местни играчи, чийто “бизнес модел” е да превръщат медийното влияние в политически дивиденти. Точно както стана с вестниците след излизането на чуждите инвеститори през 2010 г.

Кой преговаря за “Нова”

Според два източникa преговори да придобие цялата “Нова броудкастинг груп” води изпълнителният й директор от 2012 г. насам Дидие Щосел. Французин, бивш инвестиционен банкер, с агресивен бизнес стил, Щосел успява да разрасне “Нова телевизия” и да претендира за първенство срещу дългогодишния лидер на пазара bTV. Под ръководството му чрез серия от придобивания групата се превърна в най-голямата медийна компания, която включва пет телевизионни канала и,слона на българския интернет пазар “Нет инфо”, в чието портфолио от уебсайтове влизат платформата за видеосъдържание Vbox7 и пощата abv.bg.

Щосел и до момента държи 5% от акциите в групата чрез фирмата си Eastern European Media Holding (в която малък дял има дългогодишният му партньор в телевизионния бизнес, през последните осем години старши съветник в “Нова” в България Анатоли Белчев). Подготовката за придобиване на останалите 95% е започнала преди около два месеца, когато директорът е подал индикативна оферта, твърди източник, запознат с преговорите. В момента тече финансово проучване и окончателна оферта се очаква до месец. Ако цената се хареса на MTG, сделката трябва да мине през одобрението на КЗК и през осигуряване на финансиране, т.е. може да приключи през втората половина на годината.

При всичките му качества като мениджър на телевизията, заявката на Дидие Щосел предизвиква коментари и спекулации дали той не играе лице за друг интерес зад сделката. Самият той не е стратегически инвеститор и дори проектът с продобиването на “Нова” да е лична негова игра, при оценка на медийната група от над 100 млн. евро Щосел ще трябва да осигури капитал от няколко десетки милиона евро, за да търси в допълнение банково финансиране за остатъка от сумата.
Колко струва групата на “Нова”

Преди девет години шведската Modern Times Group (MTG) купи “Нова телевизия” за 620 млн. евро – тази цена изглежда космическа сега. От специализираната в сливания и придобивания анализаторска компания Mergermarket и финландската медиа “Дагенс индъстри” споменават, че сделка може да се осъществи за около 100 млн. евро.

“Според мен е разумно да се очаква оценка от между 10 и 12 пъти EBIDTA (печалбата преди лихви данъци и амортизация)”, е мнението на Стефан Уорд, анализатор от шведската банка Swedbank, който следи действията на MTG. При подобна оценка (11.2 пъти EBITDA) компанията прoдаде през януари тази година и дела си в една от чешките телевизии. Купувачи там също бяха другите акционери в компанията – двама местни бизнесмени.

В отчета на люксембургската компания на Щосел и Белчев делът от 5% в дружеството, което притежава “Нова телевизия”, е оценен на 5.56 млн. британски лири, което означава, че стойността на цялата компания се пресмята на 130 млн. евро по сегашен курс паунд/евро.

Ако се вземат предвид неофициалните данни на групата за миналата 2016 г. – 166 млн. лв. приходи и 27-28 млн. лв. EBIDTA, то оценка при коефициент между 10 и 12 EBITDA е между 140 и 168 млн. евро.

Стойността на сделката ще е по-малка от оценката. По неофициална информация задълженията на групата в края на 2016 г. са свити до 60 млн. лв. (спрамо 110 млн. лв. година по-рано, повечето от тях вероятно към MTG) – те ще бъдат приспаднати. Ще се добави наличният кеш, който за 2015 г. е 8 млн. лв.

Така купувачът може да има нужда от банков заем от порядъка на 100 млн. евро и допълнително собствено финансиране от няколко десетки милиона.

Ръстът в телевизионния бизнес на “Нова” през миналата година е бил 20% – до 166 млн. лв., според източник, запознат с финансовите данни на дружеството. Няма информация дали той е от реклами, такси за излъчване от кабелни и други оператори, новите спортни канали “Диема” или от плащания от бурно растящия бизнес на “Национална лотария”. В интернет бизнеса приходите също са порасли с около 20% – от 11 млн. на малко над 13 млн., но брутна печалба няма. Година по-рано нет звеното е имало 11 млн. лв. EBIDTA.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Капитал

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/zx620_2952583.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/zx620_2952583-300x300.jpgRadoslav PetkovАктуално"Нова телевизия",Кой ще купи
Почти девет години след като bTV и 'Нова' бяха придобити от големи международни компании и се превърнаха в двете доминиращи телевизионни групи с по над 40% дял от аудиторията и приходите, телевизионният пазар е пред сериозна промяна. Собственикът на 'Нова телевизия', шведската Modern Times Group (MTG), се опитва да я...