Споделете тази публикация, ако ви харесва!

акриването на наборната служба през 2008 г. беше изключително прибързано и грешно като политическо решение на Тройната коалиция. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по БНР.

“Както виждате дебатът в Европа, в НАТО-вските държави за връщането на наборните служби тече отдавна. Нека да има дебат в българското общество и това е полезно”, каза Каракачанов.

Според него наборната военна служба дава възможност на всички български младежи да изпълнят своето конституционно задължение – защита на отечеството. “Това е въпрос на дълг на всеки български гражданин. Ако си представим един конфликт – как необучените български младежи ще могат да изпълнят своето задължение да защитават страната си”, коментира Каракачанов.

“Кой е казал, че ще имаме армия, която няма да е добре финансирана, оборудвана и обучена? Ако службата бъде въведена, ще влизат наборите, които са навършили пълнолетие. Ако добре организираме нещата, логиката на това да търсим въвеждане на военно обучение в средните училища е още от следващата година”, допълни той.

По думите му са необходими онези преподаватели, които да извършват това обучение, което не е лесен процес. Той подчерта, че в сегашната им програма за управление е записано военното обучение в училищата и доброволната служба.

“Мисля, че общественото мнение в страната е да бъде възстановена наборната военна служба”, добави военният министър.

За закупуването на нов изтребител, Каракачанов коментира, че България не може да си позволи скъпи самолети. “Въпросът е първо експертно и технически, второ финансово и чак тогава политиците трябва да вземат решение”, уточни той.

България има капацитет да произведе както военни кораби, така и специализирана техника за пехотата, заяви още Каракачанов. „Те трябва да се строят в България, за да могат парите, които се отделят от българския данъкоплатец, да остават в българската икономика и да се създават работни места тук, в България, да се плащат заплати на български граждани и парите да се връщат обратно в бюджета“, каза министърът.

Въвеждането на мажоритарната система е евтин популизъм, който няма как да бъде одобрен от “Обединени патриоти”, каза още Каракачанов.

Той заяви, че въпросът за мажоритарния вот няма да разклати коалицията.
Според него въпреки че са гласували 2,5 млн. българи на референдума, това решение не може да се счита за задължително. Трябва да се вкара за обсъждане в парламента, но Народното събрание решава. Такъв е законът.

Ако бяха гласували над 50% от тези “за”, този референдум щеше да бъде абсолютно задължителен. “Въпреки че са гласували толкова много хора, това решение не е задължително. Законът е ясен”, добави той.

Според него първите внесени закони за обсъждане в Народното събрание трябва да касаят сигурността на страната. “Промените, които трябва да се направят и в Закона за МВР, и в Наказателния кодекс, с които да се предприемат успешните стъпки и мерки за борба с битовата престъпност, както и ограничаването през религиозните общности да се прави екстремистка или чужда държавна политика”, допълни военният министър.

За президентските избори във Франция, Каракачанов каза, че харесва Марин льо Пен, но има един основен въпрос, по който не е на нейното мнение – това, че ЕС трябва да бъде разпуснат. “Смятам, че това са си нейни разбирания. По голяма част от другите проблеми, свързани със социална политика, нелегалната миграция, ислямския тероризъм, смятам, че тя има правилни позиции. Между другото и Макрон има подобни позиции. Смятам, че ЕС трябва да бъде реформиран, но в никакъв случай не унищожаван”, каза още Красимир Каракачанов.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Днес

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/05/0000340340-article2.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/05/0000340340-article2-300x300.jpgRadoslav PetkovПолитикабеше грешно,Каракачанов:,на наборната служба,Отмяната,политическо решение!
акриването на наборната служба през 2008 г. беше изключително прибързано и грешно като политическо решение на Тройната коалиция. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по БНР. 'Както виждате дебатът в Европа, в НАТО-вските държави за връщането на наборните служби тече отдавна. Нека да има дебат в българското...