Споделете тази публикация, ако ви харесва!

За нова схема на имотни измами с подправени пълномощни, съобщава днес “Труд”. Вестникът се позовава на шефа на Нотариалната камара (НТ) Димитър Танев.
Четири са хватките на имотната мафия, която с измами превръща богати хора в бедни, а психично болни и самотни старци – в клошари.

Три от похватите на престъпниците са познати и обезвредени до голяма степен със законодателни промени по предложение на НТ, обяснява Димитър Танев в интервю.

Но четвъртата схема е нова – манипулират пълномощни за сделки с имоти, издадени от кметове в малките градове на България и наши консули извън страната.

“По-рано имотните измами се извършваха чрез кражба на самоличност, фалшиви лични карти или удостоверения за наследници, провъзгласяващи неверни обстоятелства”, добави Танев.

Но тези хватки на мошениците отслабнали, след като през 2009 г. се създаде информационна система към камарата. Ето защо вече 8-а година нямало случай на фалшифициране на пълномощно за разпореждане с апартамент или земя, заверено от нотариус.

В това отношение сме надминали англичаните, твърди шефът на НТ. Във Великобритания все още два милиона души годишно стават жертви на кражба на самоличност и страната губи от това 2,7 милиарда лири.

Затова пък у нас мошениците взели да “премятат” 4-те хиляди градоначалници и консули, които имат нотариална компетентност да издават пълномощни.

“С лозунги няма да ги спрем, а с действия”, казва Танев, който предлага и мерки за отслабване на най-новата мафиотска хватка.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Дир.Бг

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/5e_afxdf5.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/5e_afxdf5-300x300.jpgRadoslav PetkovАктуалноИмотната мафия,мами хората,с нов трик
За нова схема на имотни измами с подправени пълномощни, съобщава днес 'Труд'. Вестникът се позовава на шефа на Нотариалната камара (НТ) Димитър Танев. Четири са хватките на имотната мафия, която с измами превръща богати хора в бедни, а психично болни и самотни старци – в клошари. Три от похватите на престъпниците...