Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Лидерите на четири големи страни-членки на Европейския съюз се обявиха за Европа на няколко скорости.
Лидерите на четири страни членки на ЕС – Франция, Германия, Италия и Испания – пледираха за Европа на няколко скорости, което би позволило на някои страни членки да напредват по-бързо от други.

Това стана на мини среща на върха в двореца Версай край Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

“Единството това не е еднаквостта”, заяви френският президент Франсоа Оланд, домакин на тази среща на върха, на която дойдоха Ангела Меркел, Мариано Рахой и Паоло Джентилони.

“Това е причината, поради която пледирам за нови форми на сътрудничество, за нови проекти, за онова, което се нарича диференцирани сътрудничества”, каза Оланд преди началото на работна вечеря с останалите четирима лидери.

Работната вечеря последва мини срещата на върха. Според него няколко страни могат да вървят напред по-бързо и по-далеч в области като отбраната, като еврозоната чрез задълбочаване на европейския икономически и валутен съюз, като фискалното и социалното хармонизиране, като културата или политиката за младежта.

Оланд добави, че ще става дума за по-бърз и по-силен напредък на няколко страни, без други да са отстранени, но и без други да могат да се противопоставят.

Лидерите на четирите страни ще се срещнат с европейските си колеги в четвъртък на срещата на върха на ЕС в Брюксел – нов етап преди срещата на върха на 25 март, на която се предполага, че ще бъде даден нов импулс на европейския проект.

Според Ангела Меркел европейците трябва да имат куража да приемат, че някои страни напредват по-бързо от останалите, без този процес да бъде възпиран от онези, които са закъснели. “Но трябва да можем да вървим напред”, каза тя.

Италианският премиер Джентилони пледира за един по-интегриран Европейски съюз, но с различни нива на интеграция.

Испанският му колега Рахой пък просто каза, че Испания е склонна да стигне по-далеч в интеграцията с всички, които искат да я продължат.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Dir

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/11-2.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/11-2-300x300.jpgЦветомир АтанасовАктуално
Лидерите на четири големи страни-членки на Европейския съюз се обявиха за Европа на няколко скорости. Лидерите на четири страни членки на ЕС - Франция, Германия, Италия и Испания - пледираха за Европа на няколко скорости, което би позволило на някои страни членки да напредват по-бързо от други. Това стана на мини...