Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Бъдещето на Европа е федерализмът, защото иначе тя не може да се противопостави на големите икономики – на САЩ, Китай, Индия.
Това коментира служебният министър-председател Огнян Герджиков пред журналисти, цитиран от БТА.

Каква е точно скоростта, по която ще се развива Европа, нека не гадаем, защото всичко това подлежи на тиха и явна дипломация и на преговори, посочи премиерът.

Думите на Герджиков са по повод “Бялата книга” за бъдещето на ЕС, представена от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер вчера в Европарламента. Документът предвижда 5 сценария за развитие на ЕС след Брекзит – един от тях е федерализация, а друг – за ЕС на няколко скорости.

Герджиков смята, че нищо фатално не се е случило след представяне на плана на Юнкер.

Ние никога не сме били водещи, но не искаме да бъдем в задния двор на Европа, каза Герджиков.

Против оформянето на основна част и периферия в ЕС се изказа и вицепремиерът по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева.

Единственото лошо според премиера е, че България няма свой еврокомисар. Това обаче няма да продължава безкрайно дълго, защото ако след изборите не бъде съставено правителство, премиерът ще поеме ангажимент за излъчване на еврокомисар от България.

Министър- председателят не пожела да коментира кого би номинирал за еврокомисар, но според него е желателно това да бъде жена.

Това е изискване на ЕС, те държат на равновесието между половете, допълни премиерът.

Герджиков, заедно с почти целия кабинет, както и ръководители на дипломатически мисии, акредитирани у нас, пътуваха с парен атракционен влак от София до гара Черепиш. Те посетиха Черепишкия манастир.

По пътя премиерът разкри, че има сериозен инвеститорски интерес от китайска фирма за жп завод у нас.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Дир.Бг

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/5e_1djrm3-1024x1023.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/5e_1djrm3-300x300.jpgRadoslav PetkovАктуалноГерджиков,на ЕС,Федерализация
Бъдещето на Европа е федерализмът, защото иначе тя не може да се противопостави на големите икономики - на САЩ, Китай, Индия. Това коментира служебният министър-председател Огнян Герджиков пред журналисти, цитиран от БТА. Каква е точно скоростта, по която ще се развива Европа, нека не гадаем, защото всичко това подлежи на тиха...