Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Формацията “Обединени патриоти” (ОП) е на път да вземе две важни министерства в третото правителство на Бойко Борисов, които досега бяха под крилото на ГЕРБ.
Това изтъква на първа страница “Сега”, позовавайки се на неофициални информации след преговорите през празничните дни.

До 4 май парламентът трябва да гласува структурата на изпълнителната власт, както и новите министри. Най-вероятно те ще станат публично известни ден по-рано, т.е. още утре.

Партията на Борисов и ОП вече се договориха правителството да е със 17 министерства, а през този уикенд поизбистриха разпределението. Кабинетът ще е по формулата “13:4”, т.е. националистите получават 4 ресора.

Става дума за министерствата на отбраната и на икономиката, които и в предишния мандат бяха дадени от ГЕРБ на коалиционни партньори (Реформаторския блок), плюс министерствата на екологията и на туризма.

Последните две ведомства доскоро се смятаха сигурни за ГЕРБ, но явно в партията са надделели съображения да се запази ключовото министерство на енергетиката, като в замяна ОП бъдат възмездени с две други апетитни хапки.

Това обаче поставя под съмнение участието на Ивелина Василева и Николина Ангелкова в изпълнителната власт.

Най-новото име, което се спряга като член на кабинета, е на Нено Димов. Той може да се завърне в Министерството на екологията, където има дълъг стаж като главен секретар и зам.-министър (при управлението на Иван Костов). Номинацията му е от националистите, по специално – от ВМРО.

Последните информации сочат, че Вежди Рашидов вероятно остава в културата, тъй като Борисов искал край себе си етнически турчин.

“Атака” също е на път да се уреди с министър – шефа на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, който ще поеме икономиката. Почти сигурно за отбраната ще отговаря Красимир Каракачанов. Или той, или Валери Симеонов ще стане вицепремиер, като е възможно Сименов да няма министерство.

Сигурни от ГЕРБ са Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Ивайло Московски. Възможно е Екатерина Захариева да бъде министър на външните работи, за да се освободи правосъдието за неуспелия кандидат-президент и кандидат-депутат Цецка Цачева.

Това разпределение потвърждава и “Стандарт”, според който ГЕРБ и ОП са го договорили късно в събота. То ще залегне в анекс към коалиционното споразумение.

Всекидневникът също пише за “изненадата” Нено Димов, който се очаква да стане екоминистър. Бившият седесар в момента е председател на неправителствената организация Институт за дясна политика.

В крайна сметка Патриотите няма да получат министерствата на енергетиката и на културата, за които имаха аспирации.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Дир.Бг

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/05/5e_z4se6x-1024x768.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/05/5e_z4se6x-300x300.jpgRadoslav PetkovПолитикаГЕРБ е на път,да се откаже,от ”свои” министерства
Формацията 'Обединени патриоти' (ОП) е на път да вземе две важни министерства в третото правителство на Бойко Борисов, които досега бяха под крилото на ГЕРБ. Това изтъква на първа страница 'Сега', позовавайки се на неофициални информации след преговорите през празничните дни. До 4 май парламентът трябва да гласува структурата на изпълнителната...