Споделете тази публикация, ако ви харесва!

вакуирането на няколко хиляди човека от обсадени сирийски селища бе възобновено днес след самоубийствен атентат, при който загинаха най-малко 43 от тези хора, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Процесът бе преустановен вчера заради разногласия между сирийските власти и опозиция.

По-рано днес най-малко 43 души, сред които много деца, загинаха при самоубийствен атентат с натъпкана с експлозиви камионетка край блокирани автобуси с евакуирани жители на Фуа и Кафрая – две селища в контролираната почти изцяло от бунтовници северозападна провинция Идлиб, чието население симпатизира на режима, съобщи центърът – неправителствена мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия. Нападението бе извършено в Рашидин – бунтовно западно предградие на големия град в Северна Сирия, Алепо.

Над 7000 човека, евакуирани от четири обсадени сирийски селища, бяха блокирани от вчера заради разногласия, които не позволиха те да продължат по пътя си.

По-рано в петък едновременно 5000 души бяха евакуирани от Фуа и Кафрая и 2200 – от контролираните от бунтовници селища Мадая и Забадани. Тези евакуации, последните от дълга поредица от началото на войната в Сирия преди повече от 6 години, бяха извършени по силата на споразумение, сключено между Катар, който подкрепя бунтовниците, и Иран, съюзник на режима на президента Башар ал Асад.

След евакуирането им с автобуси, бойците и цивилните от Фуа и Кафрая, трябваше да се отправят през Алепо към столицата Дамаск и крайбрежната провинция Латакия, които са бастиона на режима. В същото време, отново през Алепо, хората, евакуирани от Мадая и Забадани, пък бе предвидено да потеглят за северозападната провинция Идлиб, която е почти изцяло под контрола на противниците на Асад.

Общо 30 000 души трябва да бъдат евакуирани на два етапа по силата на споразумението, сключено през миналия месец.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Дневник

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/zx860y484_2954091.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/zx860y484_2954091-300x300.jpgRadoslav PetkovСвятЕвакуирането,на сирийци продължи,след атентант,срещу тях
вакуирането на няколко хиляди човека от обсадени сирийски селища бе възобновено днес след самоубийствен атентат, при който загинаха най-малко 43 от тези хора, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. Процесът бе преустановен вчера заради разногласия между сирийските власти и опозиция. По-рано днес...