Споделете тази публикация, ако ви харесва!

След като е най-голямото животно на планетата, се очаква, че синият кит (Balaenoptera Musculus) може да се похвали с рекордни вътрешни органи. Легендите за сърцето му гласят, че то е голямо колкото кола, а за аортата (основната артерия) се разказва, че е достатъчно голяма, за да плува човек през нея.

Но понеже е изключителна рядкост да се намерят непокътнати образци за научни изследвания, истината е трудна за откриване.

Така че, когато мъртъв син кит е изхвърлен на брега в Нюфаундленд, Канада, експертите виждат ценна възможност, посочва BBC.
Екип от Royal Ontario Museum (ROM) е изпратен да направи дисекция на 23.3-метровия син кит, който е починал, след като се е заклещил в леда.

Екипът прави разрез в гръдната кухина, но се налага четирима човека да извадят сърцето от нея, след като то е освободено от околните тъкани.

Експертът Жаклин Милър посочва, че е очаквала органът да е с големината на кола, но размерите му е по-скоро като на малка количка за голф или детски блъскащи се колички.

Аортата също е по-малка от очакваното, но все пак в нея е възможно да се пъхне човешка глава.

Сърцето тежи 180 кг и екипът използва близо 4000 литра формалдехид, за да започне процесът на съхранение.

“Доколкото ни е известно, това е първото сърце на син кит, което е анатомично запазено за проучване и като експонат. Хората винаги са били любопитни колко е голямо, а в структурно отношение то прилича на човешкото сърце“, посочва Милър.

Сърцето и скелетът на синия кит са изложени в Royal Ontario Museum.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Blitz

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/14.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/14-300x300.jpgЦветомир АтанасовСвят
След като е най-голямото животно на планетата, се очаква, че синият кит (Balaenoptera Musculus) може да се похвали с рекордни вътрешни органи. Легендите за сърцето му гласят, че то е голямо колкото кола, а за аортата (основната артерия) се разказва, че е достатъчно голяма, за да плува човек през...