Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Не съм съвсем убеден, че днес можем да кажем, че със САЩ споделяме общо виждане за Русия. Това посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в изявление пред журналисти след срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп.

По въпроса с Украйна изглежда сме на едно мнение, добави той. Някои въпроси остават открити – за опазването на природата и за търговията, поясни Туск.

Той отчете, че ЕС и САЩ споделят вижданията си по въпроса за борбата с тероризма.

Основното ми послание бе, че това, което прави сътрудничеството и приятелството ни дълбоко, са основните ценности на Запада – свободата, човешките права, уважението към човешкото достойнство. Най-голямата задача днес е обединението на свободния свят около тези ценности, а не само около интересите, заяви Туск.

Срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп с ръководителите на институциите на ЕС приключи, след като продължи близо 30 минути повече от предвиденото – знак, който в дипломацията се тълкува положително.

Тръмп бе изпратен до вратата на сградата на Европейския съвет от своите домакини – председателите на Съвета Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тримата се поздравиха сърдечно с дълги ръкостискания, потупване по рамото и усмивки.

Кадри от началото на срещата показаха, че тримата разговарят за досегашните впечатления на Тръмп от първото му пътуване зад граница в качеството му на президент.

Към срещата по-късно се присъединиха председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. В Тwitter Таяни написа, че ЕС и САЩ трябва да останат близки съюзници в защита на гражданите от тероризма, в ускоряването на икономическия растеж и повишаването на заетостта.

От кабинета на Юнкер по повод на срещата посочиха, че здравите евроатлантически връзки са в сърцевината на световния дневен ред. На пресконференция вчера Могерини изрази очакването ЕС да получи знак за приемственост от САЩ по въпросите от общ интерес, сред които открои опазването на природата (споразумението от Париж), темите за Сирия, Украйна, Близкоизточния мирен процес, бъдещето на ООН. ЕС разглежда срещата на Тръмп с представителите на общностните институции като израз на желание за съвместна работа, пише БТА.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Днес

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/05/0000342177-article2.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/05/0000342177-article2-300x300.jpgRadoslav PetkovСвятЕС и САЩ имат,за търговията...,разногласия за Русия
Не съм съвсем убеден, че днес можем да кажем, че със САЩ споделяме общо виждане за Русия. Това посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в изявление пред журналисти след срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп. По въпроса с Украйна изглежда сме на едно мнение, добави той. Някои...