Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е основен инициатор и поддръжник на мащабни промени в структурата на властта в страната, изглежда, печели референдума в неделя, макар и с малка преднина. Опозицията подложи на съмнение честността на провеждане на гласуването, обеща да обжалва резултатите в десетки секции и настоява, че резултатът не е окончателен, докато не се произнесе съдът. Ръководителят на висшата избирателна комисия обаче заяви, че вотът е валиден.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието и подкрепящата я малка опозиционна Партия на националистическото действие имат преднина от около 2.8 процентни пункта при всички преброени урни, съобщи Анадолската агенция. При така обявени данни от агенцията резултатът е 51.4% “за” срещу 48.6% “против” промените в конституцията. В абсолютни измерения разликата между двата блока е около 1.38 млн. гласа при общо почти 50 млн. гласували и 85.6% избирателна активност. Победата в голяма степен се дължи на гласовете в Анадола, където почти всички (без югоизточния регион, населен с кюрди) подкрепиха промените. Мнозинството градове в Западна Турция, включително трите най-големи – Истанбул (на който Ердоган е бивш кмет), Анкара и Измир, както и четвъртият и петият, Адана и Анталия, гласуваха против.

Подобен развой на събитията е донякъде разочароващ за властта. Нейни представители очакваха почти две трети от гласувалите да застанат зад промените.

Реакцията на Европейската комисия беше сдържана, като Брюксел призова Турция да търси възможно най-широк консенсус по промените в конституцията, имайки предвид близките резултати от гласуването на референдума.

Наблюдатели смятат, че референдумът се проведе “при неравни условия за играчите”, с ограничения по време на кампанията и промени в процедурите в последния момент. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заяви, че действията на опозицията са били блокирани и се е злоупотребявало с държавни средства.

Фондовата борса в Истанбул се повиши с по-малко от 1% в понеделник, като водещият индекс BIST достигна до 90 731.33 пункта, с 667.63 повече от затварянето на търговията в петък. Лирата поскъпна спрямо долара в търговията преди обед, като курсът беше 3.664 лири за долар при 3.688 в петък.

Подготовка за избори

Ердоган вече поздрави с победата премиера Бинали Йълдъръм и Девлет Бахчели, лидер на Партията на националистическото действие. В телевизионно обръщение Йълдъръм каза, че правителството започва да се подготвя за редовните избори през 2019 г. Съгласно предложените промени тези избори ще са първите, които ще се проведат едновременно за парламент и президент, и след тях трябва да влязат в сила повечето от одобрените промени в конституцията.

На пресконференция, след като управляващата партия обяви победа, Ердоган говори необичайно спокойно и призова държавите по света да уважат резултата. Той изтъкна силната подкрепа в Югоизточна Турция, където живеят предимно кюрди и се води кървав конфликт с кюрдски партизани, принудил хиляди хора да избягат.

Ердоган посочи, че в неделя е регистриран значителен скок в подкрепата за президентска република, която само преди две години беше непопулярна сред турците. Гласовете от чужбина са изиграли важна роля за това (виж карето). “Извършваме най-важната реформа в историята на страната ни”, добави президентът. Според него вотът е бил победа за всички гласували, независимо дали “за” или “против”.

Йълдъръм, изглежда, влиза историята като последния премиер на Турската република. Според 18-те нови поправки в конституцията министрите вече ще се предлагат и назначават от президента, който става глава на изпълнителната власт. Освен това би трябвало да има и вицепрезидент(и) с неизяснена докрай функция в управлението.

При отсъствие към момента на реален конкурент на Ердоган той сигурно ще спечели следващия президентски вот и ще има право на два последователни 5-годишни мандата. Една от поправките обаче оставя за него теоретична възможност и за поне още една петилетка на власт, ако по време на втория му мандат се свикат извънредни президентски избори.

Обжалване на резултатите

Двете основни партии от лагера против промените – кемалистката Народнорепубликанска партия (СНР) и прокюрдската Народна демократическа партия (HDP) – обявиха, че ще обжалват резултатите на много места и метода за провеждане на референдума като цяло.

Според Ердал Аксюнгер, зам.-председател на СНР, “от сутринта цари хаос, ЦИК прие за валидни бюлетини без печат за валидност – точно обратното на решението им относно бюлетините от чужбина, а освен това има и два различни печата за валидност”. По думите му в секции в Източна и Югоизточна Турция са били отстранени наблюдатели от лагера “против” и има “множество други нарушения и манипулации”.

От прокюрдската Народна демократическа партия (HDP) казаха: “Резултатите показват, че очевидно не е постигнато съгласие в обществото, лидерите ни са в затвора, референдумът се провежда в състояние на извънредно положение, а други репресивни мерки хвърлят сянка над легитимността му.” Има данни, че 3-4% от гласовете са манипулирани в полза на Ердоган, допълват от партията.

Предпазлив ЕС

Турция трябва да търси възможно най-широк консенсус по своите промени в конституцията, имайки предвид близките резултати от гласуването на референдума. Това обяви късно в неделя в изявление Европейската комисия, цитирано от Reuters.

Като цитира съвместното изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейския комисар за разширяването Йоханес Хан, агенция АP посочва, че лидерите на ЕС са реагирали предпазливо на резултата от турския референдум.

В изявлението се посочва още, че ЕС очаква доклада на международните наблюдатели за процеса на гласуване и за твърденията за нередности. Юнкер, Могерини и Хан посочват, че конституционните промени и тяхното влизане в сила “ще бъдат оценени в светлината на задълженията на Турция като страна – кандидат за членство в ЕС, и като член на Съвета на Европа”.

Германия също е разделена

Позицията на Германия – основна държава в ЕС и страната с най-много турци в съюза, е умерена. Външният министър Зигмар Габриел заяви, че е добре, че референдумът е минал, и призова хората да се успокоят. “Изглежда, резултатът е оспорван, както и очаквахме. Но турският народ накрая гласува и съветваме да се запази спокойствие и да се продължи с разум напред.”

Петер Алтмайер, началник на кабинета на канцлера Ангела Меркел, обаче беше по-сдържан и предпочита да се изчакат официалните резултати. Запитан дали гласуването е било проведено в свободна и демократична обстановка, той отговори, че правителството ще обсъди вота след крайните резултати и данните на наблюдателите дали вотът е бил честен.

Аксел Шефер, високопоставен член на социалдемократите в Германия, пък беше по-краен. Според него понякога мнозинствата, постигнати в демократични избори, работят срещу демокрацията. “Гласуването за Brexit тласна Великобритания в периферията, след избирането на Доналд Тръмп той поведе САЩ по пътя на авантюри, референдумът на Ердоган води Турция към абсолютизъм и през 1933 г. парламентарните избори поведоха Германия към бездна.”

В България: 72% “не” на Ердоган

Едва 17% от живеещите в България хора с турско гражданство са гласували за референдума в южната съседка, но гласувалите го отхвърлят масово – със 71.4% “не”. Това показват данните, изнесени от държавната Анадолска агенция и цитирани от проправителствения в. Yenisafak. От 7393 души, имащи право на глас, бюлетини са пуснали 1280 (валидни 1274). 71.4% (или 909 души) са гласували с “не”, а 28.6% (365 души) с “да”, показват резултатите. Вот е имало както в консулствата в Бургас и Пловдив, така и в посолството в София, като навсякъде побеждават противниците на конституционните промени. При 100% преброени бюлетини в Бургас данните са 36.4 срещу 63.6%, в Пловдив – 31.4 срещу 68.6%, а в столицата – 25.8 срещу 74.2%.

Резултатът у нас контрастира на общите резултати в чужбина, където Ердоган печели със сериозна преднина от 59%. Агитацията в чужбина и острият конфликт, в който президентът влезе с правителствата на Холандия и Германия, явно са активизирали привържениците му в Западна Европа. В Германия той печели с 62%, в Белгия – със 77%, а в Холандия – с 69%. “За” реформите са гласували мнозинството турци в Дания (57%), Франция (64%), Австрия (70%) и Босна и Херцеговина (66%).

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Капитал

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/zx620y348_2954564.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/zx620y348_2954564-300x300.jpgRadoslav PetkovСвятЕрдоган победи,но раздели Турция
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е основен инициатор и поддръжник на мащабни промени в структурата на властта в страната, изглежда, печели референдума в неделя, макар и с малка преднина. Опозицията подложи на съмнение честността на провеждане на гласуването, обеща да обжалва резултатите в десетки секции и настоява, че...