Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Мистериозно изчезна и ключов свидетел на отвличането – чудят се духнал ли е или е мъртъв

Изчезнал е пряк очевидец на отвличането на Юлиян Лефтеров-Конфуто, за чието похищение и последвалото го убийство е подсъдим Любомир Димитров – Любо Гребеца от кръвожадната банда на “Наглите”. Гребеца е изправен пред Темида и за отвличането и разстрела на Иван Пайнавелов-Сапата. За липсата на един от най-важните свидетели се разбра при поредното заседание по делото в Софийски градски съд (СГС) вчера, уточнява столичен ежедневник.

Въпросният мъж е видял от прозореца на дома си как Любо Гребеца и аверите му напъхват Конфуто в колата си и изчезват. Свидетелят веднага е подал сигнал за отвличането на Юлиян Лефтеров. Заради това неговите показания са изключително важни за делото.

На камък удрят до момента многократните опити на призовкари и ченгета да открият прекия очевидец на похищението, стана ясно в съда вчера.

Според една от версиите той се е покрил, защото се страхувал за живота си. Предположенията са, че е бил заплашван от други участници в схемата с отвличанията на Конфуто и Сапата, които се измъкват от лапите на правосъдието и в момента са на свобода. Най-вероятно свидетелят е духнал зад граница, а може и вече да не е между живите, гласи друга версия.

Двама други свидетели срещу Любо Гребеца се отказали от показанията си срещу него. За тяхната самоличност се знае, че са цигани, които в момента излежават присъди по други дела. Това разкрива Георги Лефтеров, баща на убития Юлиян Лефтеров. По думите му “единият се опитал да се изкара луд”. Заради това му е назначена съдебномедицинска експертиза. Изследването показало, че свидетелят няма психични отклонения и може да дава показания по делото срещу Любо Гребеца.

Неоткриваема до момента е и вдовицата на Сапата. Младата жена напуснала страната заедно с малката им дъщеричка преди близо четири години. Двете се установили във Великобритания и от лятото на 2013 година не са се връщали в България, показва справка на Гранична полиция. Причината за бягството бил страхът на майката за живота на детето й и нейния собствен. Младата жена имала сериозни подозрения, че кръвожадните бандити от “Наглите” може да посегнат и на тях.

За вчерашното заседание бе предвиден разпит на шестима свидетели, но нито един от тях не се яви в съда. Константин Колев и Мирослав Янев били намерени на адресите и са редовно призовани, но не дойдоха в залата. Заради безпричинното им неявяване съдът им наложи глоби от по 200 лева.

За следващото заседание Колев и Янев ще бъдат принудително доведени. Тогава се очаква да бъде проведен и видеоконферентен разпит на още една свидетелка. Тя също се е изнесла от страната. Открита е в Австрия и се е съгласила да разкрие каквото знае по случая за отвличането и убийствата на Конфуто и Сапата, както и за техните отношения с подсъдимия.

Двата разстрела – на Конфуто и Сапата, са от 2009 г. и са извършени в околностите на София.

Лефтеров е убит на 8 януари 2009 г. в местността Елата между софийските села Плана и Железница. Според обвинението Гребеца го е прострелял два пъти в главата. Убийството е част от мнимото отвличане на самия Лефтеров, организирано съвместно с жертвата. Димитров заедно с още двама мъже подготвили и инсценирали “отвличането”, за да вземат откуп от близки на Лефтеров. Той обаче пропуснал да каже на “похитителите” си, че пред дома му има видеокамери. Затова и избухнал скандал между него и Гребеца, при който Конфуто е застрелян, а трупът му заровен.

Няколко месеца по-късно, на 12 април, Гребеца убил и Иван Пайнавелов-Сапата при спор за пари и закопал трупа край село Бистрица.

40 хиляди евро откуп прибрал Любомир Димитров – Любо Гребеца за отвлечения Юлиян Лефтеров. Парите били дадени от родителите на похитения. Бруталният участник от “Наглите” прибрал пачките, след като вече бил застрелял Конфуто и закопал трупа му в района на планината Плана. Родителите не жертвата нямали представа, че синът им е мъртъв, когато давали откупа за живота му, става ясно от обвинителния акт срещу Любомир Димитров – Любо Гребеца.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Blitz

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/8.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/03/8-300x300.jpgЦветомир АтанасовАктуално
Мистериозно изчезна и ключов свидетел на отвличането – чудят се духнал ли е или е мъртъв Изчезнал е пряк очевидец на отвличането на Юлиян Лефтеров-Конфуто, за чието похищение и последвалото го убийство е подсъдим Любомир Димитров - Любо Гребеца от кръвожадната банда на 'Наглите'. Гребеца е изправен пред Темида и...