Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Голям брой чужди бойци и поддръжници изоставят “Ислямска държава” и се опитват да влязат в Турция, тъй като групировката все повече губи позиции в последните месеци, пише британският вестник “Гардиън”.

Десетки чужденци, между тях поне двама британци и един американец, са избягали, като много от тях са били заловени от граничните власти в Турция, след като са прекарали над две години в райони, контролирани от екстремистите, твърдят източници, пожелали да запазят анонимност, за изданието.

Източници в “Ислямска държава” потвърждават, че редиците на групата рязко са се свили, броени седмици преди офанзивата на международната коалиция към Ракка и Табка в североизточната част на страната, обитавани от множество чуждестранни бойци последните четири години.

Официални представители на Европа и Турция казват, че все повече членове на групировката са се свързали с посолствата си в опит да се завърнат в родните си страни. По-отдадени бойци обаче смятат да използват бежанския поток, за да влязат в Турция и така да стигнат до Европа,

за да отмъстят за ударите по “халифата”

и с това увеличават притесненията на службите, че на Стария континент може да има нови атаки. Западните разузнавателни агенции смятат, че между тях са и изтъкнати членове на крилото за дейности в чужбина на “Ислямска държава”. Много от тях са родом от Великобритания, Франция и Белгия или дори Австралия. Смята се, че най-малко 250 чужденци, силно идеологизирали се още преди или по време на престоя си в земите на групировката, са успели да влязат в Европа между края на 2014 и средата на 2016 г. Почти всички са минали през Турция.

Според турската полиция арести, направени по-рано тази година, са прерязали главни маршрути на бойците, някои от тях през Гърция или България. От няколко разузнавателни служби в региона обаче смятат, че някои от тези маршрути все още се използват въпреки опиите да бъдат затворени.

“Европа трябва да държи гарда високо,” казва Шираз Махер, заместник-директор на Международния център за изследване на радикализацията към Кралския колеж във Великобритания. “Заплахата ще става все по-остра през идните месеци и години, докато нараства натискът върху “Ислямска държава.”

Според Масрур Барзани, министър на сигурността за регионалното правителство в Иракски Кюрдистан, битката срещу “Ислямска държава”

ще се превърне в “разузнавателна война”.

Въпреки че военна победа срещу групировката ще я направи непривлекателна за чуждестранните бойци, “не бива да се подценява заплахата от тези бойци, когато се завърнат в домовете си”.

Миналата година Нийл Пракаш, австралиец, заемал висш пост в “Ислямска държава”, е арестуван малко след като пресича турската граница. В изявление за турската прокуратура, получено от “Гардиън”, той признава, че се е присъединил към организацията и се е сражавал на нейна страна в северния град Кобани в Сирия. Отрича да е заемал важна длъжност, но австралийското правителство вярва, че той може да е свързан с програмата за дронове на джихадистката групировка. Дроновете заемат все по-важна роля като средство за защита и наблюдение на “Ислямска държава”, докато атаките на коалицията около Мосул и Ракка се ожесточават. В някои райони около Табка, на запад от Ракка, дроновете често се използват срещу коалицията, но битката изглежда ще бъде загубена заради натиска на кюрдите, подкрепяни от САЩ.

Американецът Кари Пол Клеман, задържан на турската граница, признава, че е живял както в Ракка, така и в Ал Баб. Последният град беше освободен от подкрепяни от Турция елементи на сирийската опозиция по-рано тази година. Изчезва през април 2015 г., след като отлита за Ларнака в Кипър. Съседи от времето, в което живее в Ал Баб, казват, че малко преди да го видят за последно, той вече носи ислямско облекло всеки ден.

Години по-рано той е приел исляма след развода си с първата си жена. През 2011 г. се мести в Египет, където си намира и втора съпруга, но след като и този брак пропада, отива в Дубай, където намира сегашната си половина – сирийка. Според семейството му той пристига в Сирия през 2015 г., за да помага на хуманитарни организации в райони, които са тежко засегнати от конфликта. Пристигайки, научил, че

всичко, което е знаел до момента за ситуацията на терен, е измама,

обяснява майка му. В края на 2015 г. негови близки се обръщат към ФБР с предупреждение, че той може да е в опасност.

Смята се, че близо 30 000 чуждестранни бойци са влезли в Сирия, за да се бият за “Ислямска държава”. По оценки на американското правителство убитите от тях са близо 25 000. “Гардиън” посочва, че от 850 британски бойци, присъединили се към тази и други групировки, около половината са се върнали в родината си. Около 200 са убитите.

“Ислямска държава” досега е предлагала разказ за възход и успех. Девизът им беше “Оставаме и се разширяваме” и много млади хора се хванаха,” казва Махер от Кралския колеж. “Тази привлекателност вече не е на линия. Силата и значимостта на идеята намаляват,” казва той. Според него се очаква най-отдадените членове да се изтеглят в пустинята. Голям брой от европейските джихадисти в редиците на организацията ще загубят доверие в нея и или ще избягат, или ще се предадат.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Дневник

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/zx860y484_2962320.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/04/zx860y484_2962320-300x300.jpgRadoslav PetkovСвят„Ислямска държава”,губи територии,докато,се връщат в Европа,чуждите бойци
Голям брой чужди бойци и поддръжници изоставят 'Ислямска държава' и се опитват да влязат в Турция, тъй като групировката все повече губи позиции в последните месеци, пише британският вестник 'Гардиън'. Десетки чужденци, между тях поне двама британци и един американец, са избягали, като много от тях са били заловени от...