Споделете тази публикация, ако ви харесва!

Eвропейската комисия не е променила очакванията си за растежа на българската икономика тази и следващата година спрямо прогнозата си от февруари.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България се очаква да нарасне с 2.9% тази година и леко да забави темпа до 2.8 процента догодина, отбелязва институцията в пролетната си прогноза, публикувана днес. По-силното от очакваното потребителско доверие и по-бързият напредък на реформите биха могли да повишат равнището на реален растеж, допълва институцията.

По-рано днес пред медиите премиерът Бойко Борисов изрази надежда растежът да се ускори до 4.5 – 6% догодина.

Според Еврокомисията вътрешното търсене продължава да бъде основният двигател на растежа. Очаква се инфлацията да стане положителна тази година, а безработицата да продължи да спада през следващите години.
ЕК отбелязва, че през 2016 г. е постигнат балансиран бюджет благодарение на по-високите данъчни приходи и намалените държавни инвестиции, като за тази година институцията прогнозира дефицит от 0.4% от БВП.

Рисковете за перспективите за растеж до голяма степен са балансирани, отбелязва Еврокомисията. Като вътрешен риск се отбелязва значително по-бавното от очакваното реализиране на фондовете от ЕС, което може да подкопае инвестициите и растежа.

Като външни рискове тя изброява по-слабото търсене от основните търговски партньори на страната, особено в Европа, както и поскъпването на петрола.

След отрицателната годишна инфлация миналата година, ЕК прогнозира показателят да премине към положителна стойност до 1.3% благодарение на силното вътрешно търсене, по-високите административни цени за комунални услуги и енергийни цени. За догодина прогнозата е за инфлация от 1.5%.

Според Еврокомисията постепенното повишаване на заетостта, наред с очакваната стагнация на трудовата сила, вероятно ще доведат до намаляване на безработицата до 7% през 2017 г. и 6.4% през 2018 г.

КОМЕНТИРАЙ ЧРЕЗ FACEBOOK
Източници:

Дневник

https://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/05/zx860y484_2969318.jpghttps://aktualninovini.com/wp-content/uploads/2017/05/zx860y484_2969318-300x300.jpgRadoslav PetkovАктуалноБрюксел препоръча,в реформите,за по-силен растеж,на София,по-бърз напредък
Eвропейската комисия не е променила очакванията си за растежа на българската икономика тази и следващата година спрямо прогнозата си от февруари. Брутният вътрешен продукт (БВП) на България се очаква да нарасне с 2.9% тази година и леко да забави темпа до 2.8 процента догодина, отбелязва институцията в пролетната си прогноза,...